Bachata

A bachata alapmozdulata (ellentétben a salsa alaplépésével) nem halad semerre, hanem helyben, enyhe terpeszben történő lépésekből áll. Három súlylépés után egy jellegzetes csípőmozdulattal kiemelt súlytalan talajérintéssel egy helyben maradva töltjük ki a 8/4-es zene 1-2-3-4 ütemeit. 

Több táncstílust ismerünk a bachata-n belül is, létezik a
– dominikai bachata, mely a többi stílushoz képest több lépést és lábtechnikát használ, s másképpen hangsúlyoz,
– tradicionális bachata, amely a leginkább elterjedt, itthon is leginkább ezt táncoljuk,
– modern bachata, amely több, napjainkban is népszerű táncból vesz át figurákat, mozgás elemeket, illetve
– legújabb stílus a bachatango, mely a tangóval rokon. Érdekes módon ezt a stílust tangó zenére is szokás táncolni.

A bachata alapmozdulata (ellentétben a salsa alaplépésével) nem halad semerre, hanem helyben, enyhe terpeszben történő lépésekből áll. Három súlylépés után egy jellegzetes csípőmozdulattal kiemelt súlytalan talajérintéssel egy helyben maradva töltjük ki a 8/4-es zene 1-2-3-4 ütemeit. Ezt a helyben “lépkedést” nevezzük spanyolul cucarachának, azaz “csótány”-nak.

A Bachata története:

A bachata egy karib eredetű lassú zene és tánc. A „latin romantikus zene”. Egyre népszerűbb hazánkban is, de világszerte kedvelt a szórakozóhelyeken és a zenéhez köthető médiában, ami köszönhető annak is, hogy az alaplépései nagyon könnyen elsajátíthatóak.

Zene: A salsánál lágyabb hangzású, gyakran vidám hangulatú, esetenként melankólikus latin zenei stílus. Eredetileg a Dominikai Köztársaságból származik, jellemzően gitárzene.

Tánc: Egyszerű, könnyen megjegyezhető lépésekből áll, négy negyedes ritmusban táncolják, a lépéseket csípő és testmunka kíséri, minden negyedik számolásra egy külön hangsúlyozással (pl.: “csípőrántással”). A pár igen közel táncol egymáshoz, a kapcsolat “mélységétől” függően táncolhat tánctartásban, de egészen összefonódva is, kevés nyitott pozíciót tartalmaz, romantikus, érzéki, és akár erotikusnak is nevezhető lassú tánc – nem véletlen hogy korai megjelenésekor kubában be is tiltották. Sok megkötés, figura nincs, a bachata nem egy figura-centrikus tánc, a hangsúly az összhangon, az együtt-mozgáson van.

A bachata a 60-as évek Dominikájának a zenéje. Népszerű, sokan játszanak és táncolnak bachatát. A dominikai felsőbb osztály a 70-es években úgy érezte, hogy a bachata az ország zenei fejlődésének útjában álló, régi, elavult zene, ezért sokat kampányoltak ellene. Eredményesen, mert utána – egészen a 90-es évekig – keveset játszották. Az új szelek már más földrészekre (először az Államokba) vitték a stílust, ahol 2002-ben megjelent az Aventura “Obsesión” című száma, ami a műfajnak is meghozta a világsikert.

 

kedvcsináló...

Ingyenes órák

Kezdő csoportok az ország több pontján! Gyere el első ingyenes óráinkra, és tanuld a legnépszerűbb táncokat!

Új kezdő Salsa – Bachata – Kizomba csoportok 2017. szeptember és október hónapban indulnak!

Megnézem

Gyakori kérdések

Nézd meg mások miket kérdeztek, érdeklődj Te is

Mit vegyek fel órára? Lehet egyedül jönni vagy csak párral? Mi illik, mi nem illik egy táncórán vagy egy táncos buliban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptok itt választ.

Megnézem

Órarend

Válassz helyszínt és időpontot... Csatlakozz Te is óráinkhoz

Árak és információk

Kedves Táncolni vágyó! ITT pontos információkat kapsz a részletekről

Megnézem

PRÓBÁLD KI INGYEN!

Gyere el első ingyenes óráinkra, és tanuld a legnépszerűbb táncokat!
Légy tagja egy vidám, energikus csapatnak, és varázsolj pezsgést a hétköznapjaidba!

Kezdő csoportok az ország több pontján!

Küldj üzenetet!

    Scroll to Top