A bachata egy karib eredetű lassú zene és tánc. A „latin romantikus zene”. Egyre népszerűbb hazánkban is, de világszerte kedvelt a szórakozóhelyeken és a zenéhez köthető médiában, ami köszönhető annak is, hogy az alaplépései nagyon könnyen elsajátíthatóak.

Zene: A salsánál lágyabb hangzású, gyakran vidám hangulatú, esetenként melankólikus latin zenei stílus. Eredetileg a Dominikai Köztársaságból származik, jellemzően gitárzene.

Tánc: Egyszerű, könnyen megjegyezhető lépésekből áll, négy negyedes ritmusban táncolják, a lépéseket csípő és testmunka kíséri, minden negyedik számolásra egy külön hangsúlyozással (pl.: “csípőrántással”). A pár igen közel táncol egymáshoz, a kapcsolat “mélységétől” függően táncolhat tánctartásban, de egészen összefonódva is, kevés nyitott pozíciót tartalmaz, romantikus, érzéki, és akár erotikusnak is nevezhető lassú tánc – nem véletlen hogy korai megjelenésekor kubában be is tiltották. Sok megkötés, figura nincs, a bachata nem egy figura-centrikus tánc, a hangsúly az összhangon, az együtt-mozgáson van.

Több táncstílust ismerünk a bachata-n belül is, létezik:

dominikai bachata, mely a többi stílushoz képest több lépést és lábtechnikát használ, s másképpen hangsúlyoz,
tradicionális bachata, amely a leginkább elterjedt, itthon is leginkább ezt táncoljuk,
modern bachata, amely több, napjainkban is népszerű táncból vesz át figurákat, mozgás elemeket, illetve
legújabb stílus a bachatango, mely a tangóval rokon. Érdekes módon ezt a stílust tangó zenére is szokás táncolni.

A bachata alapmozdulata (ellentétben a salsa alaplépésével) nem halad semerre, hanem helyben, enyhe terpeszben történő lépésekből áll. Három súlylépés után egy jellegzetes csípőmozdulattal kiemelt súlytalan talajérintéssel egy helyben maradva töltjük ki a 8/4-es zene 1-2-3-4 ütemeit. Ezt a helyben “lépkedést” nevezzük spanyolul cucarachának, azaz “csótány”-nak.

A bachata története: A bachata a 60-as évek Dominikájának a zenéje. Népszerű, sokan játszanak és táncolnak bachatát. A dominikai felsőbb osztály a 70-es években úgy érezte, hogy a bachata az ország zenei fejlődésének útjában álló, régi, elavult zene, ezért sokat kampányoltak ellene. Eredményesen, mert utána – egészen a 90-es évekig – keveset játszották. Az új szelek már más földrészekre (először az Államokba) vitték a stílust, ahol 2002-ben megjelent az Aventura “Obsesión” című száma, ami a műfajnak is meghozta a világsikert.

Egy kis ízelítő:

 

Kapcsolat

Hungary: +36-30/515-3951
Romania: 0769995686 RO
Serbia: 0637014313 SRB

Cikkek

Kategória

Városaink

Városaink

Top

Facebook Iconfacebook like buttonYouTube IconSubscribe on YouTubeTwitter Icontwitter follow button